Return to site

Om att vara optimist

Jag har precis läst Voltaires idéroman “Candide, eller optimismen”, som skrevs 1759 då begreppet optimism var relativt nytt. Voltaire skriver med ohämmad satir om ett helt samfund som följer devisen “vi lever i den bästa av världar, därför är allt som sker det bästa som möjligen kan ske” - oavsett vad som sker. Voltaire tycker att påståendet är absurt och sågar optimismen vid fotknölarna.

Idag är det väl få som menar att “vi lever i den bästa av världar, därför är allt som sker det bästa som möjligen kan ske”. Så fort man tar del av nyheterna så är det svårt att känna sig naiv och hoppfull. Detta trots att man enligt välgrundad statistik kan visa att vi på många sätt aldrig förr har haft det bättre. Världen har blivit fredligare och vi har aldrig haft så mycket resurser att dela på som idag. Fler barn än någonsin går i skolan, fler människor kan läsa och skriva och andelen fattiga i världen har aldrig varit mindre. För att inte tala om att fler barn än någonsin överlever sina första fem år på jorden.

All denna förbättring kommer av att enskilda människor har gjort någonting för att förändra rådande omständigheter. Någon har känt att “nu räcker det” och rest sig upp och sagt ifrån.

UNHCR uppger att närmare 60 miljoner människor är på flykt från olika konflikter. Världsnaturfonden larmar redan i augusti om att mänskligheten gjort av med hela årets ekologiska budget, och en liten pojke har tillsammans med hundratals andra drunknat i Medelhavet. Det är våra rådande omständigheter.

Och visst är det dags att säga ifrån!

Såsom befolkningen på Island gjorde när deras regering deklarerade att de endast kunde ta emot ca 50 flyktingar från Syrien. På uppmaning av en författare, anmälde omkring 10 000 islänningar att de kunde ta emot flyktingar i sina hem. Nu ska regeringen se över om de kan ta emot fler flyktingar till landet, trots allt. Ett annat exempel är det storartade välkomstfirandet av flyktingarna som anländer till München. Hundratals tyskar har dessutom öppnat sina hem via en hemsida som kallats ”Airbnb för flyktingar". Viljan att hjälpa är stor även här i Sverige, där över 8 miljoner kronor har samlats in till frivilligorganisationen ”Vi göra vad vi kan”.

Kanske är det så att om Voltaire hade levt idag så hade han inte lika ihärdigt sågat optimismen. Kanske hade han istället försökt ingjuta lite hopp och hyllat handlingskraften?

Pinamackorna vill utmana till gärning driven av optimism! Vad kan du, jag och vi tillsammans göra för att göra världen lite bättre?

Anna Johansson för Pinamackorna