Return to site

Ett nytt kreativt år!

Vi är vad vi upprepade gånger gör
broken image
Här kommer vår första krönika, som publicerades i BLT den 10 januari 2015. 

Ett nytt kreativt år!

På mitt skrivbord ligger det en anteckningsbok med en tecknad uggla på framsidan. Inuti finns det blanka ark redo för nya idéer och spännande projekt. Den ligger där helt orörd i väntan på sitt öde. Mina anteckningar brukar se prydliga ut på de två eller möjligtvis tre första sidorna. Sedan hafsas det plötsligt ned en inköpslista; “mjölk, ägg, tandkräm”, som rivs ut och skrynklar min förhoppning kring vad denna bok skulle kunna ha blivit.  

Jag har det likadant med nyårslöften. I mitten av februari brukar min motivation vara som bortblåst och besvikelsen är därmed ett faktum. Därför brukar jag undvika att lova något, inte ens i smyg.

“Vi är vad vi upprepade gånger gör. Excellens är alltså inte en handling, utan en vana”.

Citatet kommer från Aristoteles och innebörden är värd att filosofera över, särskilt i förhållande till nyårslöften. Enligt den gamle greken bör jag och kanske många med mig tänka om. Istället för att försöka uppfylla ett löfte så uppmuntras vi till att forma en vana.

Om man till exempel hyser drömmar om välfyllda anteckningsböcker, så menar alltså Aristoteles att en hastigt nedskriven notering varje dag är bättre än ingen alls. Har man dessutom följt dokumentärerna om Astrid Lindgren, så vet man att detta är sant, för hon skrev hela tiden och överallt, till och med under bänkar och inuti garderober!

Jag och Pinamackorna har funderat kring olika kreativa nyårsvanor och vad de skulle kunna innebära. Man kanske skulle ta och börja föra en drömdagbok? Det sägs att om man skriver ned vad man har drömt precis när man vaknat så börjar man lättare komma ihåg sina drömmar. Så småningom kan man sova medvetandes och då regissera sin drömvärld.

En annan idé skulle kunna vara att lära sig origami. En ny figur för varje dag? Eller kanske en papperstrana för varje gång du dricker en kopp te? Just tepåsens omslag ska visst fungera utmärkt för tranor. Hängivna pappersvikare menar att origami är det bästa sättet att rensa tankarna - en slags ihopvikbar mindfulness.

Vem vet vad en drömdagbok kan leda till eller vad en daglig tepåsetrana kan betyda i längden, men det kanske är detta som är tjusningen. Till skillnad från löften där man stirrar sig blind på slutmålet, kanske det är mer givande att upprätthålla en vana som tillåter en att gå upp i den kreativa processen. Det är den berömda resan på vägen som är själva målet.

Så hur kommer då Pinamackornas kreativa vanor att se ut inför 2015? - Jo, till att börja med så lovar vi att skriva en krönika varje månad och om du har lust så får du gärna göra det till din vana att bygga vidare på våra tankar i kommentarsfältet på BLT.se eller här på vår blogg. Har du förslag på kreativa nyårsvanor som kan utmana oss Pinamackor? Har du en idé som du själv vill genomföra under året? Dela med dig och vi lovar att peppa dig och följa med dig på färden!  

Vid pennan denna gång / Emelie Trossö,

för Pinamackorna