Return to site

I väntan på svar

Hösten 2016 påbörjade vi projektet Blekinges 200 ord för kärlek.

Det var vårt fjärde föreställningsprojekt tillsammans och det började med ett samtal om kärlek och fortsatte hitta sin form när vi upptäckte att samerna har 200 ord för snö. Men projektet visade sig bli mycket mer än en föreställning. Det blev många insamlingsmöten av nya kärleksord, det blev ordgömmor runtom i det Blekingska landskapet, det blev gästspel vid stadsteatern i Malmö och regionteatern i Växjö, det blev en studiecirkel, kontakter med språkrådet, samarbeten med konstnären Susanne Demåne, med Blekingetrafiken och Visit Blekinge. Och det blev att ordgömmorna har hittats över 2500 gånger. Alltså över 2500 gånger har någon eller några tagit sig ut i det Blekingska landskapet och letat efter en ny kärleksvokabulär. Många gånger även hittat ett ord eller två och skrivit till oss med intryck från platsen och från orden. Nu börjar den del av projektet gå mot sitt slut. Ordgömmorna har multnat bort i regn och snö - precis som tanken var - och kärleken har återvänt till den Blekingska myllan. Men orden finns kvar och de vill vi fortfarande sprida och dela.

Just nu har vi ansökningar ute för att kunna samla orden i en bok. En bok som kan spridas runtom i Blekinge och även långt utanför Blekinges gränser. Vi vill inte att den här ordskatten ska gå förlorad, inte de historier vi har fått med oss på våra ordjakter och insamlingar av hittills ordlösa begrepp.

Under våren går vi och väntar på svar från två fonder för att se om vi får ihop den ekonomiska grundplåt vi behöver för att kunna redigera allt det material vi har. Planen är att vi ska göra det under sommaren och därefter släppa boken om Blekinges 200 ord för kärlek i oktober. Vill du visa ditt stöd och göra en intresseanmälan om att köpa boken går det fint att göra det genom hemsidan. Du förbinder dig naturligtvis inte till något mer än att få ett mail från oss när boken börjar få sin form. Vi vill så gärna att alla de knepiga, knåpiga, fantasidrypande ord, som ni har gett till oss, ska kunnas bevaras, spridas och ges vidare.