Return to site

Våga lära dig något nytt

Februarikrönika
Igår berättade min man för mig att i toppen av saxofonen sitter ett litet trämunstycke som gör att instrumentet, trots sin högglansiga utsida, räknas till gruppen träblåsinstrument och inte bleckblås. Tro mig eller ej, men detta rubbade min världsbild.
Och det är inte första gången. Ofta tror jag någonting om världen, och det på ett ganska bestämt sätt. Faktiskt så pass bestämt att jag även kan övertyga andra om att det är så som jag tror men så plötsligt BANG, får jag en ny bit information som gör att hela korthuset rasar. Och jag gillar det. Jag gillar att världen verkar vara en oändlig Rubiks kub (minns ni den?), där man kan vrida och vända och hitta nya kombinationer och möjligheter som förändrar det man ser.
Där den svart-vita världen, så som jag trodde att den var när jag var liten (gott/ont, bra/dåligt och så vidare.), visar sig vara ett spektrum av fler gråtoner än vad jag visste fanns. Ju mer information jag får, desto fler gråtoner hittar jag. En slags dimma som ändå gör det lättare att se.
Ny och kanske överraskande information ger nya perspektiv och nya perspektiv öppnar upp för nya möjligheter. Att hitta möjligheter är för mig en stor del av att vara kreativ. Att både i tanke och handling kunna pussla ihop olika typer av information och förmedla den i vad det nu är man pysslar med: industri, vetenskap, hantverk, kultur...
Så månadens kreativa uppgift från oss får vara just den: Lär dig någonting nytt.
Redan här är det någon som backar. Eller galopperar i motsatt riktning så fort som bara den. Det kan kännas som ännu ett krav i ett redan överfullt dagsschema och man blir trött av bara tanken. Jag vet och känner igen. Men här är ett förslag: se det som hjärnans semester. Något som är för nöje och inte för nytta. Det behöver inte vara någonting stort och ambitiöst som du lär dig – det räcker med något helt vardagligt. Och för att få in semesterkänslan: lär dig någonting som inte är relaterat till det du sysslar med varje dag.
För mig är ett av de bästa sätten att lära mig någonting, att prata med någon som kan något som jag inte kan – till exempel någon som vet något om hur man bygger en båt, murar en skorsten eller fållar ett par byxor. Eller någon som kan förklara varför gelé geléar sig, varför vissa träd inte fäller sina löv medan andras yr längs med gatan, varför staden är byggd som den är eller varför lämlarna ger sig ut på lämmeltåg. Någon som har tagit sig tid till att undersöka och förstå en bit av världen, som jag hittills bara har sprungit förbi.
Kanske kan det bli en tankeknuff som välter förutbestämda korthusmodeller av världen? Eller i alla fall en ny liten bricka av kunskap att lägga till det stora pusslet. Oavsett – dela gärna med er till oss på BLTs sida. Vi ser fram emot att få ta del av era upptäckter!
Emma för Pinamackorna