Folkrörelsen
- en lågmäld hyllning till det vi vet och det vi inbillar oss,
till kroppen som gemensam nämnare och till Johan Holmsäters vision om rörelsen som folkrörelse.
Folkrörelsen är ett sceniskt stycke i vilket människor rör sig. Inte bara en gång utan genom hela livet, vilket var Johan Holmsäters ambition när han startade Friskis och Svettis 1978. Ofödda söner, avlidna fäder, en mamma som är helt säker på sina barns kärlek skymtas bland blommor och mossa.
Emelie:
Om jag bara hittade rätt ord skulle jag kunna tala om för er vad som är rätt och viktigt. Hur vi ska leva våra liv. Hur vi ska föda våra barn. Hur vi ska begrava våra föräldrar. Men tyvärr hittar jag mest ord för sällsynta blommor. Bohusmarrisp. Fjällummer. Fliksstånds. Och hjorttunga.
Folkrörelsen är en koreograferad dialog som kombinerar absurd text med rörelsemönster hämtade från Friskis och Svettis funktionella estetik. Stycket handlar om föräldraskap och död, om födelse, om kärleken från ett barn och om att minnas en del av Sveriges flora.
Med stöd av:
Konstnärsnämnden, Region Blekinge, Musik i Blekinge och Karlskrona Kommun
Premiär hösten 2019
Benjamin Quigley och Emelie Trossö
Foto: Mina Lejbølle
200 ord för snö
- en föreställning om alla ord som finns för snö och alla ord som saknas för kärlek
200 ord för snö
Samerna har 200 ord för snö, dess kvalitet och egenskap, snöns själ. Det är en vacker tanke. På ett sätt kan man säga att Pinamackornas nya föreställning handlar om snö, eller rättare sagt - om alla ord som finns för snö och alla ord som saknas för kärlek.
Vad kallar man kärleken för den som har lagat maten, för den leende kassören eller för tjejen som slänger sig av cykeln för att hjälpa mannen som ramlat på gatan? Vad kallar man kärleken till en syster man inte pratar med längre? Vad kallar man kärleken till en pappa som man har träffat en enda gång? Vad kallas kärleken till ett kvarter, till ett fotbollslag eller till ett land? Vad kallar man kärleken till den man älskar och sårar? Finns det en måttenhet för vad ett hjärta rymmer?
Genom musik, dans och teater gestaltas situationer där orden kommer till korta eller får en ny innebörd. För kärleken är ju så mycket mer än rosenblad och äkta hälfter. Precis som snö är mycket mer än någonting kallt och vitt som faller från himlen.
Medverkande: Anna Johansson, Rebecca Yates, Fia Janninge, Lars Lindquist, Emelie Trossö och Benjamin Quigley.
Manus: Emma Nordanfors och Emelie Trossö
Musik: Lars Lindquist och Fia Janninge
Scenografi, kostym & ljusdesign: Hanna Reidmar
Ljusadaption vid turné: Björn Lilja
Med stöd av: Statens Kulturrådet, Region Blekinge, Karlskrona Kommun, Ronneby Kommun
I samarbete med: Regionteatern Blekinge / Kronoberg, Riksteaterföreningen i Karlskrona. Dans i Blekinge
Premiär hösten 2016
Trailer
200 ord för snö
Trailer skapad i samarbete med Leo Åkesson - Kontoret.
Föreställningar om samtiden
Föreställningar om samtiden
Pinamackorna har träffat människor som bor i Blekinge och ställt frågan; Om vi vore i dina kläder vad skulle vi då uppleva? Svaren har varit många; såsom att landa ett drömjobb, att bli lyckligt gift, att bli vän med sig själv, att inte ha några pengar, att inte ha vita tänder, vita lägenheter och en i övrigt fläckfri lycklig existens, att inte ha nåt att blogga om.
I ”Föreställningar om Samtiden” tolkas Blekingebornas verkligheter genom dans, musik och teater. Publiken tas med på en vandringsföreställning genom hela teaterhuset, där vi möter människor som berättar om allt det som känns avgörande här och nu. Röster, rörelseporträtt, melodier och ögonblicksbilder flätas ihop och skapar ett kalejdoskop över samtiden.
Läs en av scenerna här!
Med stöd av:
Karlskrona Kommun, Ronneby Kommun, Karlshamns Kommun, Olofströms Kommun, Region Blekinge, Crowd Culture, Statens Kulturråd
Medverkande
Sara Jefta, musiker, Rebecca Yates, dansare, Lucas Carlsson, dansare/skådespelare, Sofia Janninge, musiker och Emelie Trossö, skådespelare
Koncept: Pinamackorna, Regi: Anna Johansson, Koreografi: Emma Nordanfors, Dramaturgi: Emelie Trossö, Kostym: Julia Langwagen Manus: Pinamackorna*
*Med hjälp av alla de Blekingebor som de har träffat under sin ”samtalsturné”.
Premiär hösten 2014
Bakom kulisserna
BAKOM KULISSERNA
PÅ BLEKINGE MUSEUMS MAGASIN, 2013
Sekund efter sekund, minut efter minut, timme efter timme, 10 000 år, går och går, bankar och slår. Vad är det egentligen vi ska komma ihåg? Hur minns vi våra föremål och minns de oss? Står tiden still i ett museum? Vad innebär det att vara oberörbar och obrukbar? Vad får finnas med i vårt kulturarv?
Ett längtande syskrin, en mallig jordglob, en hemmasnickrad eka, filosoferande soffor och skor som vill gå ut och dansa. Alla har de en röst och en historia. I Pinamackornas regi förvandlas det tysta museimagasinet till en öronbedövande kakafoni, då 60 000 föremål bildar kör. En längtar efter mänsklig beröring, andra känner sig nöjda med att ha förvandlats till oberörbara museiföremål. Spänningen mellan liv och dokument går som en röd tråd i föreställningen Bakom Kulisserna.
Föreställningen vände sig framförallt till en ung publik och visades för skolor och för Blekingebor i publika föreställningar; april/maj och december 2013.
Medverkande:
Emma Nordanfors, Anna Johansson, Fia Janninge och Emelie Trossö
Ljusdesign: Raphael Solholm Kostym: Lina OJ och Julia Langwagen
Med stöd av:
Statens Kulturråd, Region Blekinge, Blekinge Museum, Karlskrona Kommun
Premiär våren 2013
Läs ett utdrag ur föreställningens manus här!
Vandrande stad
- historier längs muren
VANDRANDE STAD
HISTORIER LÄNGS MUREN, 2012
En iscensatt stadsvandring baserad på Karlskronabornas historier och tankar kring sin hemstad. Under vår vandring mellan Bastion Aurora och Västerudden passerade vi platser där historia, kulturarv, samtid och framtid möttes och utforskades. Vi undersökte hur Karlskronaborna förhåller sig till stadens identitet och vice versa; hur staden påverkas och skapas av sina invånare.
Sommaren 2012. Av och med: Pinamackorna
Medverkande: Anna Johansson, Emma Nordanfors, Rebecca Yates, Peter Larsson, Sara Jefta och Emelie Trossö
Med stöd av:
Statens Kulturråd, Region Blekinge, Karlskrona Kommun och Dans i Sydost
Premiär sommaren 2012
Läs ett utdrag från manuset här!
Copyright 2013